תחומי האחריות של השירות הווטרינרי
פיקוח על בעלי חיים בשטחי הרשות. פיקוח על מכירת בשר ואחזקתו בחנויות בישוב. אחריות לפעולת לוכד הכלבים בישוב.
פרטי התקשרות ושעות קבלה
וטרינר המועצה: ד"ר אודי זהרוני
טלפון: 09-8915049
דוא"ל: vet@even-yehuda.muni.il
שעות קבלה:
ימי ג’ 16.30-17.30
ניתן לחסן ולהתקין שבב גם אצל המרפאות הווטרינריות המקומיות.
כלב מסורס או כלבה מעוקרת זכאים להנחה משמעותית באגרת הרישיון השנתית.
הוטרינר מודיע
עונת האביב מוכרת לכל בעל חיית מחמד בתקופת פריחתם של טפילים כגון קרציות ופרעושים. מעבר למטרד הברור שטפילים אלה יוצרים לחיות המחמד, חלק מהם מהווים מטרד גם לבני אדם, בעוד שאחרים עלולים להוות סכנה בריאותית של ממש. דר’ זהרוני, הרופא הווטרינר של אבן יהודה ממליץ להיערך כבר עתה בכדי למנוע התפשטות טפילים לקראת העונה החמה.
פרעושים וקרציות:
בקיץ, פרעושים וקרציות מתרבים בקצב מהיר ולכן, יש להקדים תרופה למכה, ולהתחיל כבר בחודשי האביב, בטיפול מונע. חשוב מאד להשקיע בתכשירים טובים ולא לחסוך בנושא זה. השוק מציע כיום סוגים שונים של טיפולים בתרסיס, באמפולות ובזריקות. פנו לוטרינר שלכם לקבלת ייעוץ.
הסכנה בטפילים אלו טמונה בכך שהקרציות נושאות מחלה בשם ”קדחת קרציות”, שבמקרים קיצוניים עלולה לגרום למוות של בעל החיים. בנוסף, גם הקרציות וגם הפרעושים ”יושבים” על גוף הכלב ומוצצים את דמו. כתוצאה מכך, גורים עלולים לסבול מאנמיה. בנוסף, הטפילים גורמים לאלרגיות קשות אצל הכלבים.
במקביל יש להמשיך בשגרת הטיפול והחיסונים ולהקפיד גם על תילוע בתקופות קצובות.
נחשים וחרקים
בנוסף לטפילים המתרבים בעונה החמה, האביב הוא גם תחילת עונת הנחשים. המפגש בין כלבכם לנחש עלול להסתיים בפגיעה חמורה ואף במות הכלב. לכל אורך האביב והקיץ מומלץ לנהוג זהירות יתרה מפני עקיצות ונשיכות:
הקיץ זו גם העונה האהובה על הנחשים. בשעות הערב, כשקצת מתקרר בחוץ, יוצאים הנחשים ממקום מחבואם בחיפוש אחר מקור מים: ברז מטפטף, דשא מושקה ואפילו קערת המים של כלבכם. הכלב, מתוך סקרנות, ניגש לרחרח את הנחש, ובד”כ מוכש בפניו. הכשת הנחש גורמת לכלב סבל גדול מאד. באזור הפגוע מתפתחת נפיחות גדולה, ולעיתים ניתן לראות נקודת דם. במקרה כזה, יש לפנות בדחיפות למרפאת הרופא ווטרינר המטפל בכלבכם, לקבלת נסיוב מתאים.
גם היתושים, הדבורים וחרקים רבים אחרים מתרבים במהירות בקיץ. במידה והכלב נעקץ ע”י חרק ייתכן ותהייה נפיחות במקום העקיצה. רצוי לפנות אל הווטרינר גם במקרה זה, אף כי כאן הטיפול פחות דחוף, ולעיתים ניתן לקבל הנחיות לטיפול בשיחת טלפונית עם הווטרינר שלכם.
דרישות החוק
על פי חוק חייב בעל כלב לחסנו מגיל 3 חודשים נגד כלבת ולהוציא עבורו כל שנה רישיון להחזקת כלב מטעם המועצה המקומית . כמו כן חלה חובה לסמן כל כלב ע”י שבב תת-עורי אלקטרוני ( חד-פעמי).
שחרור כלבים שנלכדו
כלביית מושב בית יצחק. 09-8322275, 050-8100070
התחנה/מכלאה עובדת בימים א- ה בשעות 8:00-15:00
בימי ששי וערבי חג – 8:00-11:00 בלבד.
(יש לברר מראש שעות שחרור הכלבים)
שימו לב – את האגרה לא ניתן לשלם במכלאה!
מחלת הכלבת
במהלך 50 השנה האחרונות, נפטרו בישראל מס’ אנשים מכלבת. עד היום, לצערנו, טרם נמצאה תרופה ו/או טיפול יעיל, העשויים להציל את הלוקים במחלה נוראה זו.
כלבת מאובחנת אבחון וודאי אך ורק בבעל חיים מת שכן האיבר הנבדק הוא המוח. הבדיקה נערכת במכון הווטרינרי ע”ש קימרון של משרד החקלאות בבית דגן.
בשנתיים האחרונות נרשמו בישראל 27 אירועי כלבת בחיות בר, משק ובית. המחלה, על הנגיף המחולל אותה, מועברת כמעט תמיד בעקבות מגע (נשיכה, שריטה) בין בעלי חיים לבין עצמם או בין בעלי-חיים לבני-אדם, באמצעות רוק של בעל-חיים נגוע.
המחלה אופיינית ליונקים בלבד, ובאזורנו ניתן למנות שלוש קבוצות של בעלי חיים
העלולים לחלות במחלה:
- חיות בר כגון שועלים (המהווים את המאגר העיקרי לנגיף), תנים זאבים נמיות וגיריות.
- חיות משק כגון, בקר צאן סוסים וחמורים.
- חיות בית, כגון כלבים וחתולים (הסכנה במקרים אלה חמורה במיוחד בשל העובדה כי מדובר בבעלי חיים הנמצאים במחיצת בני-אדם).
כניסתו של הנגיף לתוך גוף חי בעקבות נשיכה או שריטה , מביאה להתרבותו, כאשר הנגיף ”שואף” כל הזמן להגיע לרקמת תאי העצב. מרגע שהגיע הנגיף אליהם, הוא נודד לאורכם עד הגעתו אל מערכת העצבים המרכזית, ומשם, קצרה ומהירה הדרך אל המוח. בשלביה הסופיים של המחלה (השלב המידבק) מגיע הנגיף אל בלוטות הרוק, ומופרש דרכן לחלל הפה.
הוראות
חתולים וחמוסים – מומלץ לחסן אחת לשנה.
בכל מקרה של חשד לכלבים משוטטים או חיות בר כגון שועלים או תנים, בתחום הישוב יש להודיע למחלקה הווטרינרית הרשותית.
בכל מקרה של פגיעת בעל חיים באדם יש לקחת את הנשוך לבדיקה ודיווח אל לשכת הבריאות בנתניה ברחוב ויצמן 23 טלפון: 09-8300111.
על הבעלים של הכלב או החתול שנשכו או שרטו אדם מוטלת החובה בחוק להסגירם בעצמם לתחנת הסגר(כלבייה) מאושרת להסגר בעלי חיים נושכים וזאת תוך 24 שעות, לצורך תצפית כלבת למשך 10 ימים, גם אם בעל החיים מחוסן כחוק נגד כלבת.
הכלבייה האזורית ממוקמת בבית יצחק – טלפון: 09-8322275 , 050-8100070
כלבים משוטטים
על-פי חוק, חובה לקשור ברצועה כלב המצוי ברשות הרבים. פקחי הרשות המקומית נדרשים לאסוף כלבים משוטטים וכלבים שלא יהיו קשורים ברצועה בשעה שהם נמצאים בשטח ציבורי. בעיה דומה היא כלבים הנמצאים בחצרות מהן יש להם אפשרות יציאה באופן חפשי, מאחר וכל גירוי כמו ילד הרוכב לתומו על אופניו, אופנוע,עוברי אורח מבוגרים, חתול או כלב וכל גירוי אחר כמו גם לוכד הכלבים, יכול להניע את הכלב לצאת החוצה.
חשוב לציין כי הרשות המקומית והמחלקה הווטרינרית בתוכה, אינן דוגלות במדיניות של פיתוי כלבים לצאת מחצרם על מנת ללוכדם ככלבים משוטטים , אך יחד עם זאת בעלי הכלבים אמורים למנוע מכלביהם את האפשרות לצאת ללא פיקוח בעליהם, ולא להשאיר בידי הכלב את ההחלטה אם ומתי לצאת לבדו. לפיכך, כשם שהרשות אינה מעודדת פיתוי כלבים לצאת בכדי ללכוד אותם, היא אינה שוללת זאת במקרים בהם יש לכלב אפשרות כזו.
זוהי גם עמדתו של משרד החקלאות האחראי על החוק להסדרת הפיקוח על כלבים ולהלן תגובתו למקרה שהיה במושב גן ירק שם היה שימוש בפיתיון בנתח בשר: ”תפקידה של המחלקה הווטרינרית ברשות המקומית הוא לתפוס כלבים משוטטים על מנת למנוע העברת מחלות כמו הכלבת שאין לה מרפא לבני אדם, על הווטרינר או מי שהוא ממנה לכך, לתפוס את הכלבים כפי שהוא מוצא לנכון – כל עוד הוא לא פוגע פיזית בכלב או נכנס לשטח פרטי” עוד הסבירו במשרד החקלאות כי ”על בעלי הכלבים חלה האחריות להשאיר את כלביהם בתוך החצר ולמנוע מכך שיוכלו לצאת.” במשרד החקלאות מציינים ש: ”הם אינם מתערבים בשיטות הפעולה של הווטרינר הרשותי, כל עוד שיטות אלה אינן עוברות על החוק”.
לסיכום, חשוב להבין כי החזקת חיות מחמד היא דבר מתגמל באופן שאין לו תחליף, אולם גם כאן, כמו בכל דבר אחר, יש לעשות זאת תוך הקפדה על החוקים והתקנות, כדי שהן בעל החיים, הן בעליו והן הסביבה יוכלו לחיות בשלום ובבריאות וליהנות מכך הנאה מלאה.
חוקי רישוי כלבים
כמו כן חייב כל בעל כלב לדאוג לכך שהכלב לא ימצא לבדו ברשות הרבים, אלא יילקח לטיול ברחובות הישוב, רק כאשר הוא מוחזק ברצועה הנתונה בידי אדם המסוגל לשלוט בו.
בנוסף חלים מספר חוקים על החזקת כלבים מאותם גזעים שהוכרזו כ”מסוכנים” , וכן על הכלבים שמוגדרים כ – מעורבים עם גזע ”מסוכן”.
לאחר שחוקים אלו נכנסו לאחרונה למסגרת האכיפה בעזרת קנס מנהלי, (הבא במקום האגרות שהוטלו במסגרת חוקי העזר השונים בעניין זה) , החליטה המועצה המקומית אבן יהודה לאכוף את החוקים הללו בתחומה בעזרת קנסות מנהליים.
לפיכך החל מ- 1 בחודש אוקטובר 2010 – כל כלב שאינו מחוסן נגד כלבת, ללא רשיון תקף ו/או ימצא משוטט בחוצות הישוב בניגוד להוראות החוק , או שמוגדר בחוק ככלב השייך ל”גזע מסוכן” ואינו מוחזק בהתאם לדרישות החוק – יוטל על בעליו קנס מנהלי שינוע בין 250 ל – 10,000 ש”ח – תלוי במהות העבירה .
מחלקת הפיקוח של המועצה ולוכד הכלבים העובד בשרותה, יגבירו את האכיפה הן בנושא שוטטות הכלבים בשטחים הציבוריים בישוב , בכל יום ובכל שעות היממה , והן בנושא הכלבים המוחזקים בבית התושבים ללא חיסון/רשיון תקף.
התושבים נקראים בזאת לדאוג לחיסון כל הכלבים שברשותם נגד כלבת, ולהוצאת רשיון תקף עבורם מטעם המועצה המקומית אבן יהודה, וכן למנוע את שוטטות הכלבים ללא בעליהם – חל איסור ל טייל עם כלב משוחרר – הכלב חייב להיות מוחזק ברצועה על ידי בעליו, בכל זמן שהוא מצוי בשטח ציבורי.
בתקווה לשיתוף פעולה מלא ומידי.
עדכון אגרות המחלקה הווטרינרית החל מתאריך 01/07/2023:
כלב/ה מסורס/מעוקרת – 56 ש"ח.
כלב/ה לא מסורס/מעוקרת בגיל שבין 1/2 שנה ל – 8 שנים – 399.5 ש"ח.
גור שגילו עד 1/2 שנה או כלב/ה בוגר/ת שלא מסורס/מעוקרת בגיל מעל ל – 8 שנים – 72.5 ש"ח.
סימון כלב בשבב אלקטרוני – 80 ש"ח.